Bergen Elektroservice AS

Komfyrvakt - nøkkelen til brannsikkerhet på kjøkkenet

Komfyren er en av husets største brannkilder. Derfor er det påbudt å montere komfyrvakt, slik at strømmen kuttes før en farlig situasjon oppstår.

En som steker grønnsaker i en stekepanne

Brannfarlige situasjoner kan fort oppstå når man lager mat. Om man glemmer å slå av platen, eller om det blir for varmt, er det godt å ha en hjelper som sier ifra.

Hva er en komfyrvakt?

Komfyrvakt er en smart enhet som er laget for å overvåke kokeplatene og ovnen for potensielle brannfarer. Den er utstyrt med sensorer som registrerer unormal varme, røyk eller andre tegn på potensiell fare. 

Når den oppdager en brannfarlig situasjon, utløses komfyrvakten umiddelbart og kutter strømmen til komfyren, og dermed forhindrer den potensielle brannen fra å spre seg.

Hvorfor er komfyrvakt så viktig?

Brannforebyggende: Kjøkkenet er et utsatt område i hjemmet, og det kan lett oppstå brann om man ikke passer på. En glemt gryte, overopphetet olje eller en elektrisk feil kan gi katastrofale konsekvenser. Komfyrvakten fungerer som et ekstra sett med øyne og ører, og den varsler raskt om det oppstår potensielle brannfarer.

Sikkerhet: Å ha en komfyrvakt installert gir deg ekstra sikkerhet og trygghet. Den smarte enheten sørger for at kjøkkenet er sikkert, om man er distrahert eller glemmer å slå av komfyren.

Forsikringsfordeler: Noen forsikringsselskaper gir rabatt til husstander med installert komfyrvakt, fordi man har en proaktiv tilnærming til brannsikkerhet. Dette kan gi deg reduserte forsikringskostnader og ytterligere økonomiske fordeler.

Elektrisk anlegg er en hyppig brannårsak

Brorparten av norske boligbranner har sitt utspring i det elektriske anlegget, og veldig ofte er komfyren synderen. Faktisk skriver Sikker Hverdag at nesten halvparten av brann- og redningsvesenets utrykninger til boliger de siste årene har vært til branner og branntilløp på komfyren, der tørrkoking er på topp.

Branner på natten tar flest liv

De aller fleste komfyrbranner forekommer på dagtid, men de brannene som oppstår i løpet av natten tar flest menneskeliv. Rusmidler og alkoholbruk er dessverre ofte en årsak til at man går og legger seg uten å skru av komfyren, eller at den blir glemt.

moderne kjøkken med nydelig utsikt til hagen

Komfyrvakt er påbudt for nye anlegg

I 2010 kom kravet om at alle nye installasjoner av komfyrer/platetopper skal ha montert komfyrvakt. Med nye installasjoner menes nybygg eller oppussing der det legges opp en ny kurs til komfyren. Kravet gjelder både for husstander og fritidsboliger.

Har du et eldre kjøkken er det med andre ord ikke påbudt med ettermontering av komfyrvakt, men det er likevel sterkt anbefalt. Har du gasskomfyr er det påbudt med flammevakt, som stenger av gassen dersom flammen slukkes.

Slik virker komfyrvakten

En komfyrvakt overvåker kokeplatene og utløser en alarm hvis den oppdager fare for brann, som for eksempel overoppheting, røykutvikling eller tilstedeværelsen av objekter som ikke hører hjemme på komfyren. Funksjonene kan variere ut i fra hvor avansert modellen din er. 

Når en fare oppdages, slår komfyrvakten strømmen automatisk av, og et alarmsignal varsler deg om situasjonen. Dersom ingen reagerer på denne alarmen vil strømmen etter kort tid kuttes, slik at man unngå at det begynner å brenne.

Moderne komfyrvakter består typisk av en batteridrevet, trådløs sensor, som kommuniserer med en strømbryter bak komfyren eller i sikringsskapet. Bryteren kutter strømmen til komfyr/platetopp når sensoren gir beskjed om for høye temperaturer i kokesonen. 

Sensoren kan vanligvis monteres flere steder, som under ventilatorhetten, på veggen over kokeplatene eller i taket.

For å sikre at komfyrvaktene på markedet har tilfredstillende er det blitt utviklet en felles, internasjonal norm kalt NEK EN 50615. Hvis din komfyrvakt ikke er merket med dette bør den byttes.

Noen forsikringsselskaper gir deg rabatt på forsikringspremien din dersom det er montert en FG-godkjent komfyrvakt. Hør med forsikringselskapet ditt for å finne ut om dette gjelder for deg.

Som en integrert del av moderne kjøkken, gir komfyrvakten en tryggere hverdag for alle. Så hvorfor ta sjanser? Kontakt våre dyktige faglærte elektrikere om komfyrvakt i dag.

Smarte og trygge løsninger til riktig pris

Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med å finne de beste løsningene for deg og dine behov.